Veiliger langer thuis wonen

Alles lijkt zo eenvoudig en vanzelf te gaan, dagelijks voeren we duizenden bewegingen uit. We lopen, rennen, fietsen, eten, schrijven, sporten, maken muziek; kortom bewegen voelt al normaal. Tot de leeftijd van ongeveer 75 jaar gaat het om langer leven in goede gezondheid bij ouderen boven de 75 jaar ligt dit iets anders. Veel ouderen hebben reeds een ziekte gehad of aandoeningen en/of beperkingen. Voor hen geldt vooral kwaliteit van leven in het licht van voorgaande opmerking. Conditie en spierkracht verminderen en de kans op een valpartij wordt groter. Er ontstaat al een valrisico als men bijvoorbeeld kletsend in het bos over ongelijke grond loopt of met een wasmand de trap afloopt.
Als iemand al eens is gevallen dan wordt men veelal wat angstiger in het bewegen hetgeen de val kans weer vergroot. Daarom is het vooral voor de 65+ er van belang om conditie en spierkracht op peil te houden. Om inzicht te krijgen in valgevaarlijke situaties heeft Netwerk Verleden Tijd Zwolle een valpreventie programma opgesteld om de val te leren omzetten in een rollende beweging zodat er minder impact op de botten is en daardoor minder kans op een breuk.
Het programma is ontwikkeld door fysiotherapeuten van de St. Maartenskliniek in Nijmegen en uitgezet in een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten. In Zwolle is FysioZwolle aangesloten bij het netwerk met locaties in de wijken Zwolle-Zuid, Aalanden en Stadshagen.

Meer info kunt u vinden op www.fysiozwolle.nl en www.netwerkvallenverledentijd.nl

Een valpreventieprogramma volgen is niet kosteloos maar wordt veelal wel vergoed door de ziektekostenverzekeraars.
Of uw zorgverzekeraar deze cursus vergoedt moet u zelf informeren bij uw eigen verzekeraar daar heeft de redactie geen zicht op.