Reis naar de Harz

Reis naar de Harz van 22-26 mei 2023

De vijfdaagse reis naar de Harz was dit jaar van begin tot eind weer goed verzorgd. Al vanaf de eerste dag met mooie excursies.Enkele kilometers buiten Goslar was het hotel gelegen en in de middag brachten we aan deze stad al een bezoek. De stad is heel bezienswaardig met o.a. prachtige gildehuizen.

Op dag twee bezochten we het enige houtskoolmuseum en houtskoolbranderij van Duitsland, waar nog op traditionele manier houtskool wordt gemaakt. Maar eerst werd er een heerlijke eigengebrouwde kruidenschnapps geserveerd. Dit kwam heel goed van pas want het was regenachtig en nogal fris.Na de lunch stond een leuke boottocht over de Okerstausee op het programma.Tijdens deze tocht werden we op een consumptie getrakteerd door de reiscommissie.

Dag drie: Bezoek aan een glasfabriek in Derenburg. Na een demonstratie glasblazen en een film konden we natuurlijk naar een grote verkoopruimte, waar dan ook naar hartenlust gewinkeld werd.Op de terugweg was er nog een korte stop in de meer dan 1000 jaar oude stad Quedlinburg. O.a. vakwerkhuizen vertellen daar iets over het leven van weleer.

Dag vier: Een excursie naar Wernigerode, dat al sinds 1267 bij het Hanzeverbond aangesloten is.Hoofdattractie van de stad is het Schloss. Welwat moeilijk te bezichtigen voor degenen die wat slecht ter been zijn, maar er waren terrasjes waar we van koffie en prachtige uitzichten konden genieten.Dit gebied is ook bekend om haar Oranjeroute. Na een ritje met een oude stoomtram door dit gebied, vanruim een half uur, stapten we uit op het station Drei Annen Hohne, waar de bus ons opwachtte.

Dag vijf: Deze dag deed je nog niet aan de terugreis denken, want er was nog een lange stop in Hameln, waar de legende van de gebroeders Grimm tot leven komt.De reis werd afgesloten met een voortreffelijk diner in Terwolde, waar de chauffeur en de reisleiding in het zonnetje werden gezet; en dat hebben ze dan ook dubbel en dwars verdiend.

Al met al: de ervaring van deze reis nodigt uit om volgend jaar weer met de KBO-PCOB op reis te gaan.

Marga de Jong-Boode