Thea Kroeze

Thea Kroese komt uit Vroomshoop en was lerares Frans en voormalig presentatrice bij RTV Oost. Ze is een begenadigd voorvechtster van streektaal en streekcultuur. In 2020 speelde ze mee in de film “De Beentjes van Sint Hildegard” van Johan Nijenhuis en Herman Finkers.

Ze verzorgt binnenkort voor ons een middagprogramma. Ze neemt ons mee aan de hand van feiten, verhalen en rituelen. Wat we nu doen heeft te maken met “toen”. Taal, cultuur en geschiedenis van onze provincie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

De presentatie wordt gehouden op vrijdagmiddag 19 april 2024 om 14.00 uur in de zaal van Parkzicht (Jacob van Neckstraat 146a, 8023 XT). De zaal is open vanaf 13.30 uur.

U kunt zich hiervoor vanaf 1 april aanmelden. Liefst per e-mail naar nardy.bleeker@gmail.com of anders telefonisch op nummer 06 1603 3360. Vermeld s.v.p. duidelijk uw naam en telefoonnummer.

Voor het bijwonen van deze middag vragen we een bijdrage van € 5,00 per persoon.

Het bedrag graag vóór 15 april overmaken op rekeningnummer NL85 RABO 0336 5713 56 ten name van Stichting Actief Oud onder vermelding van “Thea Kroese”.

In het nedersaksisch:

Thea Kroese is ne veurmoalige presentatrice van RTV Oost oet Doarseveld. Ze is oonder mear bekeand wördn van et neet mear bestoande programma Studio Oost. Kroese helpt met an völle kokprogramma’s met vake strekmoaltieden, en ze is drok vuur de Kreenk vuur de Tweantse Sproake. Vroger was ze direktrice van t Van Deinse Instituut, woar’t ze met ophöal doo dat oavergung in TwentseWelle. Wieters was ze vroger Fraanskleareres. In 2006 gung ze met pensioen.

Doarnöast gef ze völle leazings in t SallaandsTweantse oavergangsdialekt van Doarseveld. Ear leazings goat vake oaver kokken of wien. Ook helpt ze altied met an de Tweantse Oavende, woarbie ze alle biedreages van de deelnemmers an mekaar pröt.

Ze skreef met André Hottenhuis en Han Weustink t kokbook Stip in de pan: de Twentse keuken, vroeger en nu, woarin völle oolde Tweantse gerechten stoat. Doarnöast skreef ze een stukkie in t beukie Echt Twents! van Gert-Jan Hospers.

Ze spölt ook in 2020 in de film De beentjes van St Hildegard.